Jornada Probresa i Vellesa

Jornada: "Pobresa i Vellesa”

La Fundació Agrupació i la Fundació Pere Tarrés organitzen la jornada “Pobresa i Vellesa”

La inauguració institucional va anar a càrrec d’Imma Playà, directora de la Fundació Agrupació; Rafael Ruiz de Gauna, director de Relacions Institucionals, Formació, Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés; Meritxell Benedí, directora general de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya; i Laura Martínez, vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona i presidenta de l’Àrea d’atenció a les persones. Playà va destacar el paper que moltes persones grans van tenir durant la crisi econòmica, quan moltes llars es van poder mantenir gràcies a les aportacions que molts pensionistes, fent-se càrrec del menjar o pagant factures. Per la seva part, Ruiz de Gauna va puntualitzar que la pobresa de la gent gran, en bona part té rostre de dona ja que segons dades de l’any 2014, només un 44,73% de la població femenina tenia pensió de jubilació, i la mitjana de la pensió és un 44% inferior a la dels homes. Benedí va reconèixer que cal fer un nou plantejament del sistema de serveis socials cap a un model universal que doni cobertura a tota la població i que estigui plantejat des de la perspectiva preventiva, en la mateixa línia que el sistema sanitari actual. Finalment, Martínez va acceptar que malgrat el treball constant entre administracions i entitats del tercer sector social, la situació és bastant greu i que només podem crear entorns satisfactoris a partir de la col·laboració entre tots.

Després de la inauguració va prendre la paraula la Dra. Mercè Pérez Salanova, especialista en envelliment i investigadora de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona. Sota el títol “Persones grans i pobresa: reflexionant sobre la quotidianitat i la vulnerabilitat”, Pérez Salanova es va centrar en el concepte de vulnerabilitat a la vellesa i el seu lligam amb la pobresa. Per la investigadora, “les persones que pateixen situacions de pobresa tenen una major vulnerabilitat a les situacions de riscos i d'incerteses que la resta de la societat”.

Ponència Dra. Mercè Pérez Salanova

La jornada ha continuat amb dues taules rodones. En la primera, 3 experts van exposar les causes de la pobresa en la gent gran des de les perspectives social i sanitària. Laura Coll-Planas, cap de l’Àrea de Recerca de la Fundació Envelliment i Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona, va explicar les conseqüències associades a la solitud que viuen algunes persones i el repte que suposa combatre les desigualtats socials que comporten les desigualtats de salut. Albert Quiles, director general de la Fundació Amics de la Gent Gran, va recordar que el motiu de la creació de l’entitat que dirigeix és acompanyar a la gent gran que ho necessita. Quiles també va advertir de la necessitat de desestigmatitzar la soledat ja que tots l’hem patit en algun moment. Per la seva part, Sebastià Santaeugènia, director del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat i Pla Director Sociosanitari del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, va contextualitzar el fenomen de la pobresa en la vellesa a través de dades que reflecteixen com en un segle i mig l’esperança de vida s’ha duplicat i això ens obliga a assumir nous reptes. Santaeugènia també va expressar la seva disconformitat amb aquells que veuen el sosteniment del sistema de pensions com un problema i s’ha mostrat favorable a abordar-ho com un repte.

Ponència Dra. Laura Coll i Planas
Ponència Dr. Sebastià Santaeugènia

En la segona taula rodona, Imma Fernández, treballadora social del Programa de Gent Gran de Càritas Diocesana de Barcelona; Cristina Ramos, CEO d’Ecoserveis; i Enric Ollé, membre de la junta de Fatec; van abordar els condicionants econòmics i d’habitatge que generen pobresa en les persones grans. Fernández va explicar que des de Càritas acompanyen a persones grans, vulnerables tant econòmica com socialment que requereixen una atenció integral. I que, malauradament, la majoria de les persones que atenen són dones. Per la seva part, Ramos va asseverar que l’impacte de la pobresa energètica està relacionat tant amb el nivell socioeconòmic de la persona com amb l’estat de l’habitatge i com des de la seva entitat disposen de punts de serveis perquè les persones afectades es puguin assessorar . Finalment, Ollé va denunciar que a Catalunya 1 de cada 5 persones majors de 65 anys són pobres i que la soledat, la pobresa i els maltractaments van íntimament lligats. Per Ollé, manca voluntat política en fer millores, per això aquestes venen molt a poc a poc.

Ponència Sra. Imma Fernández
Ponència Sra. Cristina Ramos

Galeria d'imatges